Bestill

Derfor er tarmfloraen så viktig for helsen din

"Bakterier er forstadiet til liv"

Bakterier oppsto for ca 4 milliarder år siden, og skapte grunnlaget for alt liv.
På mange måter kan vi derfor takke disse bakteriene for vår eksistens. Bakterier er mikroorganismer som har fulgt oss gjennom hele evolusjonen, og har alltid spilt en avgjørende rolle. Gode og "onde" bakterier kjemper en kamp der vi alltid har vært avhengig av at de gode bakteriene må ha overtaket, for at vi skal ha en velfungerende og god helse.
.
 
.
Essensielle grunner til at vi trenger bakterier :
  • Bakterier hjelper kroppen å ta opp næring
  • Vår første beskyttelse mot sykdomsfremkallende mikroorganismer / patogener
  • Gjør det mulig å produsere vitaminer kroppen ikke kan produsere på egenhånd, bla. B og K vitaminer
  • Bakterier kan påvirke vårt humør og vår psykiske helse

 

Dette er bare noen av grunnene til at bakterier er essensielt for vår helse, og på lik linje med at vi ikke kan leve uten luft og vann, kan vi heller ikke leve uten bakterier.

 

Er vi mer bakterie en menneske?

Tilsammen er det flere bakterier en vi har celler i kroppen, og de fleste av cellene vi bærer rundt på er ikke våre egne; de tilhører vår tarmflora, og fungerer som et eget organ som påvirker alt fra immunforsvar, fordøyelse til mental helse og livsstilssykdommer.

Du har faktisk så mye som 1-2 kg bakterier boende inni deg akkurat nå og de utgjør en også en stor del av organismen vår, ca 1:1,5 

 

 

Vår moderne livsstil spiller ikke på lag med bakteriene lenger 

Moderne mennesker omgir seg med mye mindre bakterier en det vi gjorde før. Vi har fjernet en stor del av kildene til gode bakterier og vi lever i mer sterile omgivelser som kan gjøre at vi også er mer utsatt for de onde bakteriene. I dagens samfunn er det et stort problem at vi i så stor grad har utryddet kilder til bakterier og at vi samtidig får i oss prosesserte og behandlede matvarer som ikke spiller på lag med de gode bakteriene vi er så avhengig av, og som vi ikke kan klare oss uten.

Din bakterieflora er unik og skal følge deg hele livet

Umiddelbart etter fødsel begynner bakterier å kolonisere hele kroppen vår. Frem til vi 3 års alder får vi gradvis mer bakterier og legger grunnlaget for sammensetningen av vår mikrobiota / tarmflora som skal følge oss, og beskytte oss resten av livet. 

 

Vi må kjempe på lag med de gode bakteriene 

Bakteriefloraen vår utkjemper en konstant krig mellom gode og onde bakterier, og hvis det oppstår ubalanse ved at de gode bakterie ikke har overtaket, vil det oppstå problemer som kan bli alvorlige. Tegn på at denne ubalansen kan være problemer med mage og fordøyelse som ofte utarter seg som diare, forstoppelse, luftsmerter man raskt vil merke. Hvis de onde bakteriene blir for mange slik at de får overtaket kalles denne tilstanden dysbiose, som kan påvirke immunforsvaret vårt negativt og gjøre oss mer utsatte for inflammasjoner og allergier. 

Tarm hjerne aksen

Det vitenskapen nå refererer til som "tarm hjerne aksen", er forbindelsen mellom tarm og hjerne og hvordan tarmfloraen påvirker humøret og vår mentale helse. Det er derfor ikke tilfeldig at vi ofte kan føle humør og sinnstemninger som følge av magefølelse, eller at man prater om magen som den andre hjernen. På dette feltet er det noen bakterier  ( Lactobacillus Plantarum ) som har utmerket seg som spesielt interesante til bruk i probiotiske kosttilskudd. 

 

Ny forskning antyder også sammenhenger mellom ubalanse i tarmflora og lidelser som diabetes, overvekt, hjerte og karsykdommer som åpner opp for ny bevissthet rundt viktigheten av bakteriene som utgjør vår tarmflora. 

.
.
Dette påvirker tarmfloraen negativt :
  • Overdreven hygiene, og bruk av rengjøringsmidler
  • Antibiotika og andre legemidler som dreper både onde og gode bakterier
  • Prosseserte matvarer, hurtigmat,kaffe og alkohol
  • Stress og mangel på søvn
  • Hard trening uten tilstrekkelig restitusjon over tid

Våre utsalgssteder og samarbeidspartnere