Bestill

"All sykdom starter i tarmen" - sa Hippokrates 500f.kr.

Hadde Hippokrates rett ? 

Absolutt all sykdom starter ikke i tarmen, men det Hippocrates proklamerte, viser seg å stemme i mye større grad en det legevitenskapen har trodd inntil nylig. 

Hippokrates (460-377 f.Kr), regnes som legekunstens far, var tidlig ute med å anerkjenne tarmfloraens betydning og proklamerte at ”all sykdom starter i tarmen”. 

Nyere forsking viser at vi har et enormt potensiale for å påvirke egen helse ved å ivareta bakteriefloraen i tarmen. Vi kan bli kvitt plager som er forbudet med tarm og fordøyelse, som store deler av befolkningen sliter med, og studier antyder også at balanse i tarmfloraen kan påvirke humøret og vår mentale helse.

Hvis du er syk er det fordi tarmen din er syk

 

- Det mange ikke vet er at tarmfloraen utgjør en stor del av immunforsvaret vårt, og at tarmfloraen består av bakterier vi stadig vekk utrydder i større eller mindre grad.

Tarmfloraen kan sees på som en del av immunforsvaret vårt, og derfor er nettopp det å beskytte og ivareta tarmfloraen viktig for kroppens forsvar mot sykdom og skade. Man kan se på vår tarmflora som en hær av gode bakterier som kjemper konstant for å skape et miljø der skadelige bakterier ikke trives. I tillegg kommuniserer de gode bakteriene med immunforsvaret vårt gjennom et mangeslungent signalsystem. Dette samspillet kan ha stor betydning for vår fysiske og psykiske helse.

I de siste årene har dette fått et sterkt fokus fra fagmiljøene, og det publiseres stadig flere forskningsresultater som viser at tarmfloraen har mye å si for helsen vår.

Bare i 2017 ble det publisert nærmere 2000 nye studier på probiotika!

Ubalanse i bakteriefloraen er vanligste årsak

Bakteriefloraen vår utkjemper en konstant krig mellom gode og onde bakterier, og hvis det oppstår ubalanse ved at de gode bakterie ikke har overtaket, vil det oppstå problemer som kan bli alvorlige. Tegn på at denne ubalansen kan være problemer med mage og fordøyelse som ofte utarter seg som diare, forstoppelse, luftsmerter man raskt vil merke. Hvis de onde bakteriene blir for mange slik at de får overtaket kalles denne tilstanden dysbiose, som kan påvirke immunforsvaret vårt negativt og gjøre oss mer utsatte for inflammasjoner og allergier. 
Ny forskning antyder også sammenhenger mellom ubalanse i tarmflora, og lidelser som diabetes, overvekt, hjerte og karsykdommer. Dette gir oss ny bevissthet rundt viktigheten av bakteriene som utgjør vår tarmflora, 2500 år etter at medisinens far - Hippokrates proklamerte viktigheten av dette.
.
.
.
Dette påvirker tarmfloraen negativt :
 • Overdreven hygiene, og bruk av rengjøringsmidler
  • Antibiotika og andre legemidler som dreper både onde og gode bakterier
  • Prosseserte matvarer, hurtigmat,kaffe og alkohol
  • Stress og mangel på søvn
  • Hard trening uten tilstrekkelig restitusjon over tid

  Vi utrydder de gode bakteriene isteden for å spile på lag med dem 

  I en verden full av kronisk stress, antibiotika, miljøgifter og behandlede matvarer er de gode bakteriene våre i ferd med å bli utryddet

  - Selv i utgangspunktet rene råvarer som ferske grønnsaker og hele kjøttstykker er i dagens Norge ofte behandlet med sprøytemidler, hormoner eller antibiotika

  Situasjonen er enda mer problematisk for behandlede matvarer som ferdigmatserier; frossenpizza; pulverposer som skal bli sauser, gryteretter og marinader; kjøttdeig, farser og mange andre produkter. Konsekvensene av et slikt kosthold kan være at den naturlige sammensetningen av bakterier i mage og tarm blir ødelagt. 

  Er vi mer bakterie en menneske ?

  Tilsammen er det flere bakterer enn vi har celler i kroppen, og de fleste av cellene vi bærer rundt er ikke våre egne; de tilhører vår tarmflora, og fungerer som et eget organ som påvirker alt fra immunforsvar, fordøyelse til mental helse og livsstilssykdommer.

  Du har faktisk så mye som 1-2 kg bakterier boende inni deg akkurat nå og de utgjør en også en stor del av organismen vår, ca 1:1,5 

  Så når vi ser hva Hippokrates en gang sa for 2500 år siden, kan man jo si at han delvis hadde rett.  

  Våre utsalgssteder og samarbeidspartnere